In het kort

Wat

Een Wonderlijk Klim

Waar

Op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch

Doel

De uit natuursteen gehouwen luchtboogbeeldjes van dichtbij bezichtigen.
Project

Een wonderlijke klim

Op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch staan prachtige luchtboogbeeldjes, welke vanaf de grond helaas bijna niet te zien zijn. Dankzij het project ‘Een wonderlijke Klim’, konden de beeldjes van dichtbij worden bewonderd door iedereen die wil. De Mr. Paul de Gruyter Stichting geloofde in dit project en heeft met financiële steun ‘Een Wonderlijk Klim’ helpen realiseren. 125.000 bezoekers hebben de in totaal 180 treden beklommen en genoten van deze unieke ervaring.

Met het initiatief ‘Een wonderlijke klim’ werd het onzichtbare zichtbaar!

De Sint-Jan is hét icoon van Den Bosch. Eenmaal binnen sta je aan het begin van een indrukwekkende ontdekkingstocht langs Bijbelse en historische taferelen vol met verborgen beelden op grote hoogte. Onder leiding van Herman Lerou, bestuurslid Stichting Nationaal Monument, onderging de Sint-Jan een grootscheepse restauratie tussen 1999 en 2011. Als er in het vervolg jaarlijks onderhoud zou worden verricht, zou dit de kathedraal de komende vijftig jaar restauratie-vrij moeten maken. Tijdens de restauratie stond Herman Lerou oog in oog met de luchtboogbeelden. “Ze zijn een lust voor het oog, maar vanaf de grond niet of nauwelijks te zien. Dat is toch zonde”. Geboeid door de gezichten van middeleeuwse bosschenaren, muzikanten en Bijbelse- en mythische figuren ontstond het idee: Een Wonderlijke Klim.

Een Wonderlijke Klim biedt de mogelijkheid om de Sint-Jan te beklimmen. De uit natuursteen gehouwen luchtboogbeeldjes zijn dan van dichtbij te bezichtigen. Wat normaal niet te zien is voor het blote oog, werd vanaf de vijfhonderdste sterfdag van Jeroen Bosch, wél zichtbaar. Vanaf 5 maart tot en met 30 oktober 2016 kreeg iedereen de kans om door de dakgoten van de Sint-Jan te wandelen en de beelden van dichtbij te bekijken. Herman Lerou: “Voor Den Bosch en de meierij zijn dit belangrijke en inspirerende initiatieven. We zijn blij dat de Mr Paul de Gruyterstichting ook dit soort projecten ondersteund en ons hierbij van harte heeft geholpen. Ik weet dat ze ook projecten op het gebied van muziek en educatie ondersteunen.”

Een unieke ervaring op grote hoogte

Het initiatief “Een Wonderlijke Klim” is georganiseerd door Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. De opbrengsten hiervan gingen naar de doorlopende onderhoudsbeurten van de Sint-Jan om het grote publiek zich ook in de toekomst te laten verrassen en verwonderen.

Wat begon als een ludiek idee, heeft onder andere door de steun van de Mr. Paul de Gruyter Stichting, daadwerkelijk plaats kunnen vinden. “Na twee jaar voorbereidingen en weken van opbouw kan dan eindelijk het hoogste puntje van de Sint-Jan door iedereen gezien worden”, vertelde Herman Lerou.