In het kort

Wat

Family Enrichment (FEN)

Waar

Internationaal

Doel

Mensen gelukkig maken door het huwelijk en het gezinsleven.
Project

Family enrichment

Family Enrichment (FEN) wil mensen gelukkig maken door het huwelijk en het gezinsleven. Dit doen ze door workshops te geven waar (getrouwde) stellen het gesprek met elkaar aangaan. “We vermijden het woord ‘cursus’,” vertelt secretaris Raymond Cid. “Dit komt erg belerend over, terwijl FEN dat helemaal niet is. Een deelnemer neemt van een workshop mee wat hij of zij wil.” Family Enrichment staat intussen op eigen benen en ontving daar financiële hulp voor van de Mr. Paul de Gruyter stichting.

FEN komt voort uit The International Federation for Family Development (IFFD). Deze internationale stichting geeft regelmatig advies aan de Verenigde Naties over huwelijk en gezin. FEN is een aftakking van IFFD en gebruikt veel van hun materialen. Het is geen religieuze organisatie, maar heeft wel bepaalde kernwaarden. Ze geloven in een levenslang huwelijk tussen man en vrouw waar kinderen een verrijking in zijn. Ze willen gezinnen op een praktische manier steunen.

Ze geloven in een levenslang huwelijk tussen man en vrouw waar kinderen een verrijking in zijn.

Weten waar je aan begint


“Soms weten mensen niet waar ze aan beginnen als ze trouwen. FEN helpt mensen om niet meegesleept te worden in problemen, maar situaties te beschouwen en te bespreken. Dit doen we aan de hand van casussen.” In zo’n casus wordt een probleem geschetst. Deelnemers analyseren eerst individueel het probleem en bespreken dit dan met elkaar. Ze zoeken in een grotere groep naar een oplossing en sluiten de casus af met een sessie geleid door een moderator. “Mensen die al 11 jaar getrouwd waren, vertelden me dat ze door FEN voor het eerst echt goed over hun gezin hadden gepraat. Dat is wat FEN wil: mensen bewust maken van het familieleven.”

De Mr. Paul de Gruyter stichting heeft FEN in het verleden financieel gesteund. “Van dit geld betaalden we de onkosten om een stichting te worden, het vertalen van materiaal en het opzetten van een website. Door de hulp van de stichting kan iedereen meedoen aan FEN. Ook als een deelnemer het niet kan betalen, kan diegene alsnog de methode volgen. Het is voor ons erg fijn dat we voor speciale projecten bij de Paul de Gruyter stichting aan de bel kunnen trekken, ook nu we inmiddels op eigen benen staan.”