In het kort

Wat

Een 14-daagse fietstocht van ruim 1.500 kilometer

Waar

Krakau, Polen

Doel

Op een bijzondere manier de Wereldjongerendagen bezoeken
Project

Fietstocht wereldjongerendag

In de zomer van 2016 waren de Wereldjongerendagen in Krakau, Polen. Een groep katholieke jongeren wilde dit evenement bezoeken en besloot dit op een bijzondere manier te doen. Wat volgde was een 14-daagse fietstocht waar ruim 1.500 kilometer overbrugd werd. Dit avontuur werd mede mogelijk gemaakt door de Mr. Paul de Gruyter stichting die de jongeren in de kosten tegemoet kwam.

“We kwamen na 14 dagen topfit aan bij de Wereldjongerendagen,” lacht Wil van Erp, mede-initiatiefnemer en met zijn 50 jaar de oudste deelnemer van de fietstocht. “Toen we met het idee kwamen, waren er direct enthousiaste reacties, ook van mensen die we helemaal nog niet kenden. We hebben 3 keer met elkaar getraind, zo leerden we elkaar ook voor de reis alvast kennen. Eén van de deelnemers kwam op de eerste training aan met een fiets die Krakau zeker niet zou halen. We hebben toen een tweedehands fiets met hem gekocht en die heeft het wel gehaald.”

Tijdens het plannen van de reis werd duidelijk dat de fietstocht duurder uit zou vallen dan de reguliere busreis. Om de 10 jongeren tegemoet te komen, is er naar sponsoren gezocht. “De Mr. Paul de Gruyter stichting was onze grootste sponsor. Zonder hun financiële steun had het project niet door kunnen gaan. De reis was nu ongeveer even duur als de busreis. De fietstocht had echter meerwaarde: Je hebt goede gesprekken onderweg en leert elkaar goed kennen.”

“Een van de jongens kwam aan op een fiets die Krakau nooit zou halen”

“We hebben één rustdag gehad. Op fietsdagen ging de wekker om 7 uur. We braken dan onze tentjes af, vierden samen Eucharistie met vader Johannes als voorganger en stapten rond 9 uur op de fiets. Op sommige dagen fietsten we 120 kilometer per dag, op andere dagen minder. ’s Avonds ging het licht vroeg uit omdat al die kilometers natuurlijk wel tellen. We maakten ’s avonds nog wel tijd voor catechese en om gezellig bij te kletsen.”

De groep heeft nog steeds goed contact met elkaar en er worden al plannen gesmeed voor een volgend fietsavontuur.