In het kort

Wat

De Kinder Matteüs is een hoogwaardige muziekproductie

Waar

Nergens is de Matthäus Passion traditie zo groot als in Nederland

Doel

Kennis maken met de Matthäus Passion van Bach
Project

Kinder Matteus

De Kinder Matteüs is een hoogwaardige muziekproductie, voor iedereen vanaf 6 jaar oud. Voor veel kinderen is het hun eerste bezoek aan een kerk en een kennismaking met het Paasverhaal en de muziek van Bach. “Het is bijzonder om te zien hoeveel indruk dit op de kinderen maakte. Dankzij de donatie van de Mr. Paul de Gruyter Stichting konden we het project realiseren en hebben duizenden kinderen kennisgemaakt met de Kinder Matteüs.”

Het Paasverhaal

Nergens is de Matthäus Passion traditie zo groot als in Nederland. Met de Kinder Matteüs is deze traditie er nu ook voor kinderen, hun families en beginnende klassieke muziekliefhebbers. Aan de hand van het monumentale Paasverhaal maken (school)kinderen en families kennis met de Matthäus Passion van Bach. De Kinder Matteüs gaat uit van de pure muziek van dit meesterwerk. De uitvoering wordt ingekort, maar blijft verder intact. Sinds 2012 hebben meer dan 11.000 bezoekers in het land de Kinder Matteüs gezien en daarmee kennis gemaakt met dit opmerkelijke onderdeel van onze cultuur.

Professioneel

De Kinder Matteüs is een hoogwaardige muziekproductie. Het wordt uitgevoerd door een professioneel orkest, solisten, dirigent, een semi-professioneel kinderkoor en wisselend - lokaal - volwassenkoor. Een verteller neemt de bezoekers mee door de voorstelling en confronteert hen met het Passieverhaal, met emoties en issues van alle tijden. Het publiek wordt ook betrokken bij de uitvoering, waardoor het verhaal en de muziek extra goed overkomt.

Organisatie

“De toezegging van de Mr. Paul de Gruyter Stichting was één van de positieve berichten die er voor zorgde dat we het project doorgang konden laten vinden. De organisatie van het project was namelijk zeer tijdsintensief. We hadden dan ook hoge doelen gesteld: de muzikale kwaliteit diende zeer hoog te zijn en het verhaal moest op een heldere en meeslepende manier verteld. De donatie heeft hieraan bijgedragen.”

Fotograaf: Robert Lagendijk